Äänikirjat ilmaiseksi

Oletko, kuten minä, ettet haluaisi sitoutua kuukausimaksullisiin äänikirjapalveluihin? Haluaisitko ehkä kokeilla kuunnella äänikirjaa autossa tai lenkillä? Onneksi netistä löytyy muutamia palveluita, jotka tarjoavat myös meille penninvenyttäjille tapoja kuunnella äänikirjoja – ja vieläpä täysin ilmaiseksi. Tällä sivulla kerromme, mistä löydät ilmaisia äänikirjoja kuunneltavaksi.

Yle Areena – Tekijänoikeusvapaita äänikirjoja ilman rekisteröitymistä

Yle Areena

Yle Areena (ruots. Yle Arenan) on kesäkuussa 2007 avattu Yleisradion tarjoama suoratoistopalvelu, josta voi katsoa ja kuunnella Ylen sisältöä suorina lähetyksinä tai jälkitallenteina. Yle Areenalla on kuukausittain noin seitsemän miljoonaa kävijää. Se on Suomen suosituin netti-tv- ja radiopalvelu ja vuosina 2019-2020 myös Suomen arvostetuin verkkobrändi.

Yle Areenasta löytyy laaja valikoima kuunneltavaa: uutisia ja ajankohtaisohjelmia, podcasteja ja puheohjelmia, musiikkia, kuunnelmia, dokumentteja, luonto-, tiede-, urheilu- ja viihdeohjelmia sekä lastenohjelmia. Sitä kautta pääsee käsiksi myös Yle Elävän arkiston historialliseen ja viihdyttävään sisältöön.

Muun sisällön ohessa Yle Areenasta löytyy jonkin verran ilmaisia äänikirjoja kuunneltavaksi. Äänikirjavalikoima kattaa lähinnä vanhempia kotimaisia teoksia, joiden tekijänoikeudet ovat vanhentuneet. Tätä kirjoittaessa palvelusta löytyy muun muassa Aleksis Kiven Seitsemän veljestä, Maria Jotunin Arkielämää, Minna Canthin Köyhää kansaa, Juhani Ahon Juha, Matkakuvia ja Papin rouva, A.E. Ingmanin Rimpisuon usvapatsas, Arvid Järnefeltin Veneh’ojalaiset,  Kyösti Wilkunan Tapani Löfvingin seikkailut, Marcel Proustin Kadonnutta aikaa etsimässä, Uuno Kailaksen ja Teuvo Pakkalan novelleja, Santeri Ivalon Reservikasarmista-kokoelmaa, Eino Leinon pakinoita sekä Tove Janssonin ruotsiksi lukemia Muumi-tarinoita.

Syyskuusta 2018 lähtien Yle Areenaa on voinut käyttää ilman Flash Player -selainlaajennosta. Yle Areena -sovelluksen saa Android-, Windows- ja iOS-laitteisiin, osaan smart-tv-laitteista sekä PlayStation 3- ja 4-pelikonsoleille. Mobiililaitteilla ja verkkoselaimessa lastenohjelmia ja lapsille sopivia ohjelmia tarjoaa erillinen Yle Lasten Areena.

Siirry Yle Areenan äänikirjoihin.

eKirjasto – Lainaa äänikirjoja kirjastoista

eKirjasto

eKirjasto on palvelu, josta löydät kirjastojen e-aineistot, kuten e-kirjat, äänikirjat, musiikkia ja elokuvia. Aineiston varaamista ja lainaamista varten tarvitset kirjastokortin ja siihen liittyvän PIN-koodin. Eri kirjastoilla on eri valikoima ja palvelusta voi lainata vain omalla kirjastokortilla saatavilla olevia aineistoja.

Äänikirjojen kuunteleminen onnistuu helpoiten nettiselaimella, kuten Chromella, Firefoxilla tai Safarilla. Äänikirjan voi ladata myös omalle laitteelle, jolloin sitä voi kuunnella myöhemmin ilman verkkoyhteyttä. Tällöin kuunteluun tarvitaan erillinen sovellus, jonka voi ladata tietokoneelle, älypuhelimelle tai tabletille. Sovellus on ilmainen ja se ladataan sovelluskaupasta.

eKirjastosta on helpointa löytää kuunneltavaa, kun tietää mitä hakee. Digitaalisuudesta huolimatta useimpia äänikirjoja on lainattavissa vain yksi kappale, joten suosittuja äänikirjoja ja uutuuksia voi joutua jonottamaan pitkäänkin.

Siirry eKirjasto-palveluun.

Elisa Kirja – Ilmaisia äänikirjoja tai kokeile 14 päivää maksutta

Elisa Kirja

Elisa Kirja on vuonna 2010 perustettu suomalainen ääni- ja e-kirjapalvelu, joka myy äänikirjoja yksittäin tai 8,90 € maksavana kuukausitilauksena, johon sisältyy kaksi uutta äänikirjaa joka kuukausi.

Maksullisen sisällön lisäksi Elisa Kirjasta löytyy kymmenkunta ilmaista äänikirjaa. Tätä kirjoittaessa ilmaiseksi tarjolla on muun muassa äänikirjaversioita seuraavista vanhemmista teoksista: Johannes Linnankosken Laulu tulipunaisesta kukasta, Teuvo Pakkalan Lapsia ja Pikku ihmisiä, L. M. Montgomeryn Anna ystävämme ja Annan nuoruusvuodet, Arthur Conan Doylen Baskervillen koira ja Charles Dickensin Saiturin Joulu. Kokonaisten kirjojen lisäksi palvelusta löytyy maistiaisena ensimmäinen luku parista uudemmasta äänikirjasta.

Mikäli et löydä sopivaa kuunneltavaa ilmaisten äänikirjojen valikoimasta, tarjoaa Elisa Kirja ilmaisen 14 päivän kokeilun koko sisältöönsä. Voit siis kuunnella rajoituksetta palvelun sisältöä kahden viikon ajan. Tilaus jatkuu kokeilujakson jälkeen normaalihintaisena, ellet peruuta sitä ennen kokeilujakson päättymistä.

Sekä ilmaisten äänikirjojen kuunteleminen että 14 päivän ilmainen kokeilujakso edellyttävät palveluun rekisteröitymistä ja ilmaisen Elisa Kirja -sovelluksen lataamista kuuntelua varten. Sovellus toimii Android- ja iOS-laitteilla.

Siirry Elisa Kirja -palveluun.

Celia – Saavutettavaa kirjallisuutta lukemisesteisille

Celia

Celia on saavutettavan kirjallisuuden ja julkaisemisen asiantuntijakeskus, joka tuottaa ja välittää kirjallisuutta saavutettavassa muodossa, kuten äänikirjoina,  pistekirjoina, e-kirjoina ja yhdistelmäkirjoina. Celia tuottaa jopa tuhat uutta äänikirjaa vuodessa. Tällä hetkellä niitä on yhteensä yli 45 000. Valikoima kattaa kauno- ja tietokirjallisuutta sekä oppikirjallisuutta eri kouluasteille.

Celian tuottamia äänikirjoja voivat lainata vain henkilöt, joille tavallisen kirjan lukeminen on vaikeaa esimerkiksi lukivaikeuden, näön heikentymisen, lihassairauden tai muun vastaavan syyn vuoksi. Äänikirjoja kuunnellaan internetin kautta mobiilisovelluksella tai Celianet-verkkopalvelussa, joka toimii tietokoneella, tabletilla ja älypuhelimella.

Siirry Celian palveluun.

YouTube – Sekalaisia löytöjä

YouTube

YouTube on vuonna 2005 perustettu ja vuodesta 2006 lähtien Googlen omistama suoratoistovideopalvelu, johon käyttäjät voivat lisätä omia videoitaan muiden katseltavaksi. Palveluun ladataan joka minuutti 100 tuntia videosisältöä eli vuorokaudessa noin 16 vuoden edestä. Päivittäin palvelussa katsotaan yli neljä miljardia videota.

YouTube kieltää tekijänoikeuksilla suojattujen videoiden lataamisen palveluun ilman tekijänoikeuksien haltijan lupaa. Tekijänoikeuksien valvonta on kuitenkin osoittautunut haasteelliseksi. Osa YouTuben äänikirjoista on varmasti laillista – esimerkiksi tekijänoikeuksien osalta vanhentunutta sisältöä – mutta joukkoon mahtuu varmasti myös ilman lupaa palveluun ladattua materiaalia.

Palvelusta voi etsiä suomenkielisiä äänikirjoja tai otteita niistä esimerkiksi hakusanalla ”äänikirja”, ruotsinkielisiä äänikirjoja hakusanalla ”ljudbok” tai englanninkilisiä äänikirjoja hakusanalla ”audiobook”.

Muiden äänikirjojen suoratoistopalveluiden ilmaiskokeilut

14 päivän ilmaisen kokeilujakson tarjoavia äänikirjapalveluita

Yhä useampi suomalainen on liittynyt äänikirjojen suoratoistopalveluiden tilaajaksi. Useimmat niistä toimivat siten, että alkaen noin kymmenen euron suuruista kuukausimaksua vastaan saa kuunnella joko tietyn tuntimäärän tai rajattomasti suurinta osaa tai koko äänikirjavalikoimaa. Äänikirjapalveluiden vertailu löytyy etusivultamme.

Aiemmin esitellyn Elisa Kirjan lisäksi myös monet muut äänikirjapalvelut tarjoavat vaihtelevan pituisen (14, 30 tai jopa 90 päivän) ilmaisen kokeilujakson, jonka aikana äänikirjoihin pääsee tutustumaan kokonaan maksutta. Tutustu esimerkiksi seuraaviin palveluihin: