Oletko koskaan miettinyt, onko äänikirjan kuunteleminen sama asia kuin kirjan lukeminen? Se on aihe, joka puhuttaa sekä kirjatoukkia että äänikirjaharrastajia. Tässä jutussa tutustumme äänikirjojen ja lukemisen eroihin, sekä perehdymme etuihin ja haittoihin, mikä liittyy kuhinkin tapaan kuluttaa tarinoita.
Siinä missä kirjan lukeminen on vanha perinne, jota ihmiskunta on tehnyt jo vuosisatojen ajan, ovat äänikirjat saavuttaneet suuren yleisön suosion vasta digitaalisella aikakaudella. Lukiessasi sinulla on täysi kontrolli siihen, miten nopeasti haluat edetä, ja voit helposti palata sivun tai kaksi takaisin ja lukea uudelleen kohtia, joita olet saattanut unohtaa tai joita et täysin ymmärtänyt.
Teknologian ja sovellusten, kuten BookBeatin, ansiosta äänikirjojen kuuntelusta on tullut yhä suositumpi vaihtoehto painettujen kirjojen lukemiselle. Äänikirjat tarjoavat kätevän mahdollisuuden kuunnella kirjaa samalla, kun teet muita toimintoja, kuten ajaessasi autoa tai treenatessasi. Lisäksi lukijan ääni voi tuoda tarinaan äänen vaihteluita, tunnetta, kokemuksia ja ulottuvuutta.
Kysymys kuuluu: tarjoaako äänikirjojen kuuntelu kaikkea sitä, mitä perinteisten kirjojen lukeminen? Ovat äänikirjat yhtä informatiivisia, viihdyttäviä ja hyödyllisiä aivoterveyden kannalta kuin kirjoitetun tekstin lukeminen?
Äänikirjojen ja lukemisen erot
Äänikirjojen kuuntelulla ja kirjojen lukemisella on useita keskeisiä asioita, jotka erottavat ne toisistaan. Yksi tärkeimmistä eroista on tapa, jolla aivot käsittelevät tietoa.
Kun luet kirjaa, käytät silmiäsi sivun sanojen skannaamiseen ja aivosi käsittelevät tietoa näköjärjestelmäsi kautta.
Äänikirjaa kuunnellessa kuuntelet kirjan kerrontaa ja aivosi käsittelevät tietoa kuulojärjestelmäsi kautta.
Toinen tärkeä ero äänikirjojen ja kirjojen välillä on mahdollisuus hallita tarinan vauhtia tai tahtia.
Lukiessa voit käyttää niin paljon aikaa kuin tarvitset lukeaksesi sanat huolella ja antaaksesi aivoille aikaa tiedon käsittelyyn. Voit palata sivuja takaisin ja lukea kohtia uudelleen, ja pitää taukoa aina kun haluat.
Äänikirjoissa lukija määrää tarinan tahdin. Vaikka voit ”kelata” äänikirjaa takaisinpäin tai säätää lukijan puhenopeutta, et pysty täysin hallitsemaan sitä, missä tahdissa tarina etenee.
Lisäksi, lukiessasi kirjaa, voit helposti palata takaisin ja lukea osan kirjasta uudelleen, jos unohdat jotain tai haluat virkistää muistiasi. Äänikirjoissa oikean kohdan löytäminen ja samaan kohtaan palaaminen on huomattavasti hankalampaa.
Kirjojen lukemisen edut
Kuten hyvin tiedetään, säännöllinen lukeminen – riippumatta siitä, minkä tyyppisistä kirjoista pidät – on yksi parhaista tavoista pitää aivosi ja henkiset kykysi terävinä. Se on myös nautinnollinen harrastus, joka voi avata mielesi uusille maailmoille, tiedolle ja ideoille.
Tutkimus on osoittanut, että kaunokirjallisuutta ja hahmojen sisäistä elämää tutkivia tarinoita lukevilla ihmisillä on lisääntynyt kyky tuntea myötätuntoa eli ymmärtää muiden tunteita. Tutkijat kutsuvat tätä ”mielen teoriaksi”, joukoksi taitoja, jotka ovat välttämättömiä sosiaalisten suhteiden rakentamisessa, navigoinnissa ja ylläpitämisessä.
Kirjojen lukeminen kasvattaa myös sanavarastoasi. Tutkijat ovat havainneet, että kirjoja säännöllisesti lukevat opiskelijat kehittävät itselleen vähitellen laajan sanaston, jolla on vaikutuksia moniin elämänalueisiin, kuten yliopistoon pääsemiseen ja uramahdollisuuksiin.
Kirjojen lukeminen auttaa ehkäisemään ikääntymiseen liittyviä kognitiivisten taitojen heikkenemistä. Lukuharrastus on erinomainen tapa pitää mielesi vireänä vanhetessasi.
Jo 30 minuutin lukeminen alentaa verenpainetta, sykettä ja psyykkisen ahdistuksen tunteita yhtä tehokkaasti kuin esimerkiksi jooga tai huumori.
Äänikirjojen kuuntelemisen edut
Äänikirjat ovat olleet keskuudessamme huomattavasti vähemmän aikaa kuin perinteiset kirjat, mistä syystä niitä on myös tutkittu vähemmän. On kuitenkin olemassa kourallinen mielenkiintoisia tutkimuksia, joissa on selvitetty äänikirjojen kuuntelun henkisiä ja fyysisiä hyötyjä.
Sosiaalisen etäisyyden ottaminen ja eristäytyminen maailmanlaajuisten kriisien, kuten koronapandemian, energiakriisin ja sodan, keskellä voivat vaikuttaa mielenterveyteemme. Psychology Today -julkaisun mukaan äänikirjat tarjoavat oivallisen työkalun negatiivisten ajatusten ja tunteiden torjumiseen.
Journal of Neuroscience -julkaisussa julkaistussa tutkimuksessa UC Berkeleyn Gallant Labin tutkijat skannasivat osallistujien aivot heidän lukiessaan kirjaa ja kuunnellessaan äänikirjaa. Tarkastellessaan aivoskannauksia ja data-analyyseja tutkijat havaitsivat, että tarinat stimuloivat samoja kognitiivisia ja emotionaalisia aivoalueita riippumatta siitä käsittelivätkö aivot tietoa näkö- vai kuulojärjestelmän kautta.
Suomalaiset viettävät Tilastokeskuksen mukaan erilaisten näyttöruutujen edessä keskimäärin 4 tuntia ja 26 minuuttia. Television, älypuhelimen, tietokoneen, tabletin, pelikoneen tai e-kirjan lukulaitteen äärellä vietetty aika voi aiheuttaa näön hämärtymistä, silmien rasitusta, väsymistä ja kuivumista, sekä pienillä lapsilla myös silmien kehityksen häiriöitä. Äänikirjoja kuunnellessa voit laskea digilaitteen välillä alas ja tehdä jotain stressitömämpää, kuten ajaa autolla, siivota tai treenata.
Psychology Todayn mukaan ääni on ”yksi intiimimmeistä median muodoista, jossa kuuntelija työskentelee yhdessä kirjoittajan ja lukijan kanssa luodakseen mielikuvia tilanteista ja hahmoista. Äänikirjat voivat päästää mielikuvituksen valloilleen ja mahdollistaa kokonaan uuden maailman luomisen.”
Kumpi on parempi: äänikirjat vai lukeminen?
Kun sitten mietitään kumpi on ”parempi”, äänikirjojen kuuntelu vai perinteisen kirjan lukeminen, on tärkeää ottaa huomioon yksittäisiä tekijöitä, jotka vaikuttavat kunkin yksilölliseen kokemukseen.
Siinä missä jotkut kokevat fyysisen kirjan lukemisen tarjoavan heille mahdollisuuden uppotua tarinaan kokonaan, toiset kuuntelevat mieluummin äänikirjaa, koska he voivat tehdä samalla muuta.
Kirjojen lukeminen on erinomainen tapa pitää aivot ja henkiset kyvyt terävänä. Lukiessa sinulla on täysi kontrolli hallita tarinan vauhtia ja tahtia. Voit käyttää jokaisen sivuun, virkkeeseen ja sanaan niin paljon aikaa kuin haluat. Lisäksi lukeminen kasvattaa sanavarastoa, alentaa verenpainetta ja ehkäisee ikääntymiseen liittyviä kognitiivisten taitojen heikkenemistä.
Toisaalta äänikirjat tarjoavat mahdollisuuden kuunnella kirjaa ja samalla tehdä muuta, kuten:
- Harjoitella, lenkkeillä, kävellä tai pyöräillä
- Työmatkailu autossa tai julkisissa kulkuvälineissä
- Ruoanlaitto ja leivonta
- Siivous ja pyykinpesu
- Puutarhanhoito
- Maalaaminen ja piirtäminen
- Videopelien pelaaminen
- Matkalle lentokoneessa tai junassa
- Rentoutuessa kylvyssä tai sängyssä
- Harrastukset
Äänikirjoissa on lukija on tärkeässä osassa. Hyvä lukija voi tuoda tarinaan äänen vaihteluja ja tunnetta, joka ei välttämättä välity perinteistä kirjaa lukiessa.
Viime kädessä vastaus kysymykseen ”kumpi on parempi: äänikirjat vai lukeminen” on, että se on yksilöllistä. Molemmilla menetelmillä on omat hyvät ja huonot puolensa.
Mikä toimii parhaiten yhdelle, ei välttämättä toimi toiselle. Toiset rakastavat pitää fyysistä kirjaa käsissään, kun taas toiset arvostavat äänikirjojen helppoutta multitaskatessa, tehdessään useita asioita samanaikaisesti.
Toivotamme hyviä luku- ja kuunteluhetkiä sekä fyysisten kirjojen että äänikirjojen ystäville!
Tutustu myös äänikirjapalveluvertailuumme ja hyödynnä palvelujen ilmaiset kokeilujaksot.