Äänikirjoista on tullut yhä suosituimpi tapa nauttia hyvistä kirjoista ja tarinoista. Kuunteletpa äänikirjoja sitten pendelöidessä, treenatessa tai reissun päällä, tai oletpa sitten muuten vain etsimässä uutta kuunneltavaa, haluamme tarjota sinulle listan kymmenestä todellisesta kansainvälisestä klassikkokirjasta, jotka ovat saatavilla suomenkielisenä äänikirjana, joiden parissa voit uppoutua kirjallisuuden uskomattomaan maailmaan ja jotka kiinnostavat ja kiehtovat kaikenikäisiä kuuntelijoita.

Istu siis alas, rentoudu ja anna meidän listata sinulle 10 klassikkokirjaa, jotka on saatavilla myös äänikirjana.

Kuinka monta sinä olet jo kuunnellut tai lukenut?

Harper Lee - Kuin surmaisi satakielen

1. Harper Lee – Kuin surmaisi satakielen

Kuin surmaisi satakielen (engl. To Kill a Mockingbird) on Harper Leen kirjoittama klassinen romaani, joka julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1960.

Kirja sijoittuu 1930-luvulle fiktiiviseen Maycombin kaupunkiin Alabamassa, ja seuraa nuoren tytön, Jean ”Scout” Louisen tarinaa.

Hän todistaa epäoikeudenmukaisuutta ja rasismia isänsä, lakimies Atticus Finchin näkökulmasta. Atticus ottaa asiakseen puolustaa oikeudenkäynnissä mustaa miestä, jota syytetään valkoisen tytön raiskauksesta.

Kuin surmaisia satakielen on hyvä äänikirja, joka käsittelee tärkeitä sosiaalisia ja eettisiä kysymyksiä; ennakkoluuloja, eriarvoisuutta ja oikeudenmukaisuuden puolestapuhumista.

Mieleenpainuvat hahmot, vahva juoni ja kaunis kieli tekevät Kuin surmaisi satakielestä ajattoman klassikon, joka on ehdottomasti tutustumisen arvoinen.

Lukija: Erja Manto

Douglas Adams - Linnunradan käsikirja liftareille

2. Douglas Adams – Linnunradan käsikirja liftareille

Linnunradan käsikirja liftareille (engl. The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy) on Douglas Adamsin kirjoittama tieteiskomedia, joka julkaistiin vuonna 1979.

Kirja seuraa tavallisen miehen, Arthur Dentin, seikkailuja. Hänet karkotetaan maapallolta vain hetkiä ennen kuin se tuhoutuu.

Hänen kanssaan matkalle liittyy Ford Prefect, kokenut liftari ja alien-journalisti, jonka kanssa Arthur lähtee villille ja absurdile matkalle galaksin halki.

Linnunradan käsikirja liftareille on hauska ja absurdi matka avaruuden halki täynnä nokkelaa huumoria, satiiria ja sanapeliä. Se on oivallinen esimerkki tieteiskirjallisuudesta, joka on samalla ajatuksia herättävä että viihdyttävä.

Lukija: Aku Laitinen

George Orwell - 1984

3. George Orwell – Vuonna 1984

George Orwellin Vuonna 1984 (engl. Nineteen Eighty-Four) on dystooppinen romaani, joka julkaisiin ensimmäisen kerran vuonna 1949.

Kirja sijoittuu totalitaariseen yhteiskuntaan, jossa hallitus hallitsee kaikkia ihmisten osa-alueita, mukaan lukien heidän ajatuksensa ja muistonsa.

Tarina seuraa hallitsevan puoleen matala-arvoisen jäsenen Winston Smithin matkaa, kun hän alkaa kapinoida sortohallintoa vastaan.

1984 on voimakas kannanotto totalitarismin vaaroista sekä ajatuksen ja sananvapauden tärkeydestä.

Sen ahdistava kuvaus yhteiskunnasta, jossa totuutta jatkuvasti vääristellään ja manipuloidaan, on muistutus propagandan vaaroista sekä kriittisen ja riippumattoman näkökulman säilyttämisen tärkeydestä.

1984:ssä esitetyt teemat ja ideat ovat edelleen ajankohtaisia ja ajatuksia herättäviä, joten se on pakollista kuunneltavaa kaikille, jotka ovat kiinnostuneita poliittisista, sosiaalisista ja eettisistä asioista.

Lukija: Paavo Kerosuo

Jane Austen - Ylpeys ja ennakkoluulo

4. Jane Austen – Ylpeys ja ennakkoluulo

Jane Austenin Ylpeys ja ennakkoluulo (engl. Pride and Prejudice) on klassinen romaani, joka julkaistiin vuonna 1813.

Kirja sijoittuu Yrjöjen aikakauden (1714–1830) Englantiin ja seuraa vaatimattoman varakkaan nuoren naisen, Elizabeth Bennettin, matkaa hänen navigoidessaan aikansa sosiaalisissa ja romanttisissa haasteissa.

Elizabeth joutuu koko romaanin ajan kohtaamaan omia ja muiden ennakkoluuloja yrittäessään löytää rakkautta ja onnea.

Ylpeys ja ennakkoluulo on ajaton kertomus rakkaudesta ja yhteiskuntaluokista täynnä nokkelaa dialogia, säkenöivää huumoria ja teräviä havaintoja.

Jane Austenin mestarillinen proosa herättää hahmot ja heidän maailmansa henkiin, joten sitä on ilo kuunnella.

Äänikirjan rakkauden, ystävyyden ja henkilökohtaisen kasvun teemat ovat universaaleja ja resonoivat kuuntelijoiden keskuudessa edelleen.

Lukija: Tuulimaria Bützow

F. Scott Fitzgerald - Kultahattu

5. F. Scott Fitzgerald – Kultahattu

F. Scott Fitzgeraldin Kultahattu (engl. The Great Gatsby) on klassikkoromaani, joka tuli ulos vuonna 1925.

Kirja sijoittuu kuohuvalle 1920-luvulle ja seuraa Jay Gatsbyn, salaperäisen ja varakkaan nuoren miehen matkaa, kun hän yrittää saada entisen rakkautensa, Daisy Buchananin, takaisin.

Tarina sijoittuu New Yorkin rikkaan eliitin dekadenttiseen ja materialistiseen maailmaaan ja tarjoaa terävän ja kriittisen kuvauksen aikakauden ylilyönneistä.

Kultahattu on amerikkalaisen kirjallisuuden mestariteos, joka ei petä. Se on täynnä rehevää ja mieleenpainuvaa proosaa, eläviä hahmoja ja ajatonta tarinaa.

Se tarjoaa elävän ja tunnelmallisen kuvauksen jazz-ajasta, ja on pakollista kuunneltavaa historiallisesta fiktiosta ja klassikkokirjallisuudesta kiinnostuneille.

Lukija: Markus Niemi

Anne Frank - Päiväkirja

6. Anne Frank – Päiväkirja

Anne Frankin Nuoren tytön päiväkirja, nykyään nimellä Päiväkirja, on ensimmäisen persoonan kertomus Anne Frankin, nuoren juutalaistytön kokemuksista Alankomaissa natsimiehityksen aikana toisessa maailmansodassa.

Annen kuoleman jälkeen keskitysleiriltä löytynyt päiväkirja tarjoaa koskettavan ja intiimin kurkistuksen sodan ja vainon keskellä täysi-ikästyvän nuoren tytön elämään.

Päiväkirja on voimakas todistus ihmissielun kestävyydestä ja hengestä sorron ja vastoinkäymisten edessä. Se tarjoaa elävän ja koskettavan kuvauksen elämästä holokaustin aikana, mikä tekee siitä historiallisen dokumentin ja muistutuksen vihan ja kiihkoilun vaaroista.

Lukija: Saara Lehtonen

 

J. R. R. Tolkien - Taru sormusten herrasta

7. J. R. R. Tolkien – Taru sormusten herrasta

J. R. R. Tolkienin Taru sormusten herrasta (engl. The Lord of the Rings) on klassinen fantasiaeepoa, joka julkaistiin ensimmäisen kerran kolmessa osassa vuosina 1954-1955.

Tarina seuraa hobitti Frodo Reppulia ja hänen pyrkimyksiään tuhota Valtasormus, joka voi aiheuttaa maailmanlopun joutuessaan pahan Sauronin käsiin.

Taru sormusten herrasta on mielikuvituksellinen ja mukaansa tempaava kokemus täynnä rikasta ja yksityiskohtaista historiaa, erilaisia kulttuureja ja mieleenpainuvia hahmoja, joka pitää kuulijansa mukana alusta loppuun.

Lukija: Heikki Määttänen

J. K. Rowling - Harry Potter ja viisasten kivi

8. J. K. Rowling – Harry Potter ja viisasten kivi

Harry Potter ja viisasten kivi (engl. Harry Potter and the Philosopher’s Stone) on J. K. Rowlingin rakastetun Harry Potter -sarjan ensimmäinen osa, joka ilmestyi vuonna 1997.

Tarina seuraa nuorta orpopoikaa nimeltä Harry, joka huomaa olevansa velho ja lähtee matkalle Tylypahkan noitien ja valhojen kouluun. Siellä Harry saa uusia ystäviä ja vihollisia samalla, kun hän oppii hiomaan taikavoimiaan ja paljastaa mysteerin viisasten kiven takana.

Harry Potter ja viisasten kivi on hurmaava ja mielikuvituksellinen tarina täynnä rikasta ja yksityiskohtaista velhojen maailmaa, mieleenpainuvia hahmoja ja laajaa valikoimaa maagisia olentoja. Se on ajaton ja jännittävä seikkailu, joka pitää kuulijat varpaillaan alusta loppuun.

Lukija: Vesa Vierikko

Mark Twain - Huckleberry Finnin seikkailut

9. Mark Twain – Huckleberry Finnin seikkailut

Huckleberry Finn (engl. Adventures of Huckleberry Finn) on vuonna 1884 julkaistu Mark Twainin romaani, jota pidetään yhtenä suurimmista yhdysvaltalaisista romaaneista.

Kirja kertoo viattomasta nuoresta Huck Finnistä. Tarina kuvaa värikkäästi Mississippijoen seutua ja sen asukkaita sekä esittää satiirisesti heidän asenteitaan, etenkin rasismia.

Finnin ja hänen ystävänsä, karanneen orjan Jimin, Mississippijoen vartta kulkeva lauttamatka on yksi humoristisimmista ja eniten ajatuksia herättävistä pakenemisen ja vapauden kuvauksista.

Huckin silmin kuuntelija pääsee kokemaan sen aikaisia sosiaalisia ja poliittisia kysymyksiä.

Lukija: Jukka Pitkänen

Gabriel Garcia Marquez - Sadan vuoden yksinäisyys

10. Gabriel Garcia Marquez – Sadan vuoden yksinäisyys

Gabriel Garcia Marquezin Sadan vuoden yksinäisyys (engl. One Hundred Years of Solitude) on kolumbialaisen Nobel-kirjailijan romaani vuodelta 1967. Se on latinalaisen Amerikan kirjallisuuden klassikko ja niin sanotun maagisen realismin tunnetuimpia edustajia.

Kirja sijoittuu kuvitteelliseen Macondon kylään ja kertoo tarinan Buendían suvusta, sen kukoistuksesta ja tuhosta. Sadan vuoden yksinäisyys tutkii rakkauden, menetyksen, poliittisen väkivallan sekä historian syklisyyden teemoja.

Sadan vuoden yksinäisyydessä on mestarillinen tarinankerronta, joka kuljettaa kuulijansa magian, ihmeiden ja absurdiuden maailmaan. Marquezin kirjoitustyyli on lyyrinen ja unenomainen.

Lukija: Jukka Pitkänen

Yhteenveto

Tässä oli kymmenen kansainvälistä klassikkokirjaa, jotka tarjoavat monipuolisen kattauksen kirjallisia elämyksiä ja jotka ovat saatavilla suomeksi luettuina äänikirjana.

Kaikki jutussa mainitut äänikirjat oli tätä kirjoitettaessa saatavilla vähintään yhdessä neljästä suuresta äänikirjapalvelusta.

Tutustu myös etusivultamme löytyvään äänikirjapalveluvertailuun ja hyödynnä palveluiden ilmaiset kokeilujaksot.