Äänikirjat ovat kasvattaneet viime vuosina suosiotaan nopeasti, ja yhä useammat kirjat julkaistaan tänä päivänä myös äänikirjana. Äänikirjat ovat erinomainen tapa nauttia kirjallisuudesta ilman, että tarvitsee fyysisesti lukea kirjaa. Tämä on hyödyllistä erityisesti heille, jotka liikkuvat paljon tai jotka haluavat rentoutua esimerkiksi pitkien matkojen aikana.

Mukaansa tempaavan äänikirjan luomiseksi tarvitaan hyvä lukija. Äänikirjan lukijan rooli on merkittävä, sillä hän luo tarinan hahmot äänellään. Hänen sujuva lukutyyli, äänensävyt ja eri hahmojen äänet ovat avainasemassa äänikirjan kuuntelukokemuksen onnistumiseksi.

Hyvä lukija takaa, että kuuntelija jaksaa kuunnella äänikirjan loppuun. Huono lukija tarkoittaa, että äänikirja jää kesken.

Äänikirjojen suosion kasvun myötä monet ovat alkaneet miettimään, ”olisko minusta äänikirjojen lukijaksi?”. Tässä jutussa paneudumme siihen, miten äänikirjojen lukijaksi pääsee, mitä taitoja ja ominaisuuksia äänikirjan lukijalta vaaditaan sekä mitä työstä maksetaan.

Äänikirjojen lukijan vaatimukset

Ammattimainen äänikirjojen lukija so. äänikirjalukija

Hyvän äänikirjan lukijan tulee omata monia taitoja ja ominaisuuksia.

Ensimmäinen ja ilmeinen vaatimus on erinomainen äänenlaatu ja äänen ominaisuudet. Lukijan äänen tulee olla miellyttävä kuunnella, sopivan selkeä ja voimakas, jotta kuulija pysyy kiinnostuneena koko äänikirjan ajan.

Ääntäminen ja artikulaatio ovat myös tärkeitä, sillä lukijan tulee olla kykenevä rytmittämään, painottamaan ja ääntämään sanat oikein ja selvästi. Jos kirjassa käytetään murretta, lukijan olisi hyvä tuntea myös se.

Hyvä äänikirjan lukija tarvitsee lisäksi eläytymis- ja näyttelijäntaitoja, sillä hän joutuu luomaan erilaisia hahmoja tunnelmia tarinaan pelkällä äänellään. On tärkeää, että lukija kykenee vaihtamaan äänenpainoja ja luomaan erilaisia äänimaailmoja, jotta tarinasta tulee elävä ja kiinnostava.

Hyvän lukijan tulee osata tulkita ja välittää tunteita, sillä äänikirjan tarkoitus on tarjota kuuntelijoilleen emotionaalinen ja vaikuttava kokemus. Lukijan tulee välittää kirjan henkilöiden tunteet, ilmeet ja eleet pelkällä äänellään.

Äänikirjan lukijan ei kuitenkaan tule olla liiaksi eläytyvä tai ”näyttelevä”, koska lukeminen ei ole näyttelyä, vaan sen tulee olla neutraali, jolloin teoksen tulkinta jää kuuntelijalle.

Lopuksi, hyvä äänikirjan lukija tarvitsee vähintään perustason tiedot siitä, miten mikrofoni ja tallennusohjelmisto toimivat, vaikka hän toimiikin yhteistyössä äänittäjän kanssa.

Miten pääsee äänikirjan lukijaksi?

Äänikirjalukija. Omaa lukemista voi harjoitella perustamalla kotistudio.

Äänikirjoja tuottavan Celia-kirjaston äänikirjat äänitetään alihankintaäänittämöissä, jotka ovat Dramafoni ja Silencio. Äänikirjojen lukijat työskentelevät äänittämöille, jotka hoitavat uusien lukijoiden rekrytoinnin ja työhön perehdyttämisen. Äänikirjan luenta tapahtuu äänittämön tiloissa Helsingissä.

Jos olet kiinnostunut äänikirjojen lukijan työstä, voit kysellä suoraan äänittämöistä, minkälainen tarve heillä on uusille lukijoille.

Silencio on Suomen suurin äänikirjatuotantoyhtiö, joka on tuottanut tuhansia äänikirjoja vuodesta 2007 lähtien.

Yritys kertoo etsivänsä jatkuvasti uusia kykyjä äänikirjalukijoiksi. Ehdoton vaatimus tehtävään on näyttelijäkoulutus, kokemus äänityöstä ja ääninäyttelystä.

Hakiaksesi äänikirjalukijan tehtävää, lähetä CV ja vapaamuotoinen 3–4 minuutin näyte MP3-tiedostona osoitteeseen Silencion rekrytointisähköpostiin.

Dramafoni kertoo verkkosivuillaan etsivänsä lukijaksi äänenkäytön ammattilaisia. Voit lähettää tietoa itsestäsi ääninäytteen kanssa yrityksen rekrytointisähköpostiin. Dramafoni kertoo saavansa paljon hakemuksia, eikä ehdi vastaamaan kaikkiin.

Edellisten lisäksi äänikirjoja tuottavat esimerkiksi Texteller ja Book Brothers.

Miten tulla äänikirjan lukijaksi

Jos olet kiinnostunut ryhtymään äänikirjojen lukijaksi, tässä muutamia keskeisiä keinoja taitojesi kehittämiseen:

Kehitä ääntäsi ja ääneen lukemista

Tullaksesi äänikirjojen lukijaksi sinulla on oltava vahva ja selkeä ääni sekä erinomaiset lausunta- ja artikulaatiotaidot. Sinun tulee pystyä ilmaisemaan äänelläsi erilaisia tunteita ja tunnelmia.

Harkitse puheääni- ja näyttelytunteja parantaaksesi äänen projisointia, selkeyttä ja intonaatiota. Harjoittele ääneen lukemista parantaaksesi lausumistasi ja ilmaisuasi.

Nauhoita lukuääntäsi. Arvioi sitä itse ja pyydä ulkopuolisia arvioimaan, miten voit kehittää ääntäsi edelleen.

Äänenhuolto

Äänikirjan lukijana äänesi on tärkein voimavarasi. Jotta äänesi pysyy terveenä, on tärkeää huolehtia nesteytyksestä, tehdä ääniharjoituksia sekä välttää tupakointia ja alkoholin käyttöä.

Pidä taukoja tarvittaessa ja anna äänesi levätä rasituksen ja väsymyksen estämiseksi.

Perusta kotistudio

Suomessa julkaistavat äänikirjat äänitetään ammattimaisessa äänittämössä.

Rakenna oma kotistudio mikrofonilla, tietokoneella ja äänitysohjelmistolla harjoitellaksesi ääntäsi ja lukemista.

  • Äänitä paikassa, jossa on vähän jälkikaikua ja joka vaatii mahdollisimman vähän jälkikäsittelyä.
  • Eliminoi häiriöäänet, kuten ilmastoinnin ja liikenteen melu.
  • Sivunkäännöstä aiheutuvan äänen voi välttää käyttämällä e-kirjaa.
  • Äänitiedostot normalisoidaan tasolla 0 dBFS.
  • MP3-tiedoston laadun parantamiseksi alle 80 Hz äänet ja yli 15 kHz äänet voi leikata pois. Lähde: Elisa Kirja

Kotistudion avulla saat äänitettyä korkealaatuisia näytteitä tuotantoyhtiöille.

Luo demonauha

Demonauha on näyteäänitys äänestäsi ja lukukyvyistäsi. Tämä on olennainen työkalu esitelläksesi taitojasi potentiaalisille äänikirjojen julkaisijoille.

Demonauhan tulee olla korkealaatuinen, esitellä monipuolisesti äänivalikoimaasi ja -tyylejäsi, sekä kykyäsi kertoa eri tyylilajeja.

Löydä mahdollisuuksia

Kun olet kehittänyt taitojasi ja luonut demonauhan, voit alkaa etsiä mahdollisuuksia päästä äänikirjalukijaksi.

Ota rohkeasti yhteyttä äänikirjakustantajiin ja -tuottajiin sekä itsenäisiin kustantajiin verkostoituaksesi, rakentaaksesi suhteita kustantajiin ja löytääksesi mahdollisuuksia päästä lukijaksi.

Pysy ajan tasalla alan trendeissä

Äänikirjat on edelleen suhteellisen uusi ilmiö ja äänikirjateollisuus kehittyy jatkuvasti. Siksi on tärkeää pysyä ajan tasalla uusimmissa trendeissä.

Harkitse alan ammattijärjestöihin liittymistä, työpajoihin ja konferensseihin osallistumista, sekä alan julkaisujen lukemista pysyäksesi ajan tasalla.

Aloita podcasteista

Podcastit ovat samanlaisia kuin äänikirjat siinä mielessä, että nekin vaativat kerrontaa ja kykyä sitouttaa kuuntelijoita. Podcastit ovat loistava mahdollisuus hioa taitojasi ja rakentaa kokemusta.

Oman podcastin luominen on erinomainen tapa esitellä taitojasi ja kerätä seuraajia. Harkitse oman podcastin aloittamista sinua kiinnostavista aiheista, jossa pääset esittelemään kerrontakykyjäsi.

Kun olet kehittänyt taitojasi ja kokemustasi podcastien avulla, voit ottaa yhteyttä äänikirjojen kustantajiin tarjotaksesi palvelujasi.

Kuka on suosikki äänikirjojen lukija?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...