Storytel, yksi Suomen suosituimmista äänikirjapalveluista, on aloittanut strategisen kumppanuuden ElevenLabsin kanssa ja ilmoittaa tulevasta uudesta VoiceSwitcher-ominaisuudesta.

Storytel julkisti heinäkuussa 2023 ainutlaatuisesta kumppanuudesta johtavan tekoälyyn ja syväoppimiseen pohjautuvan puhesynteesiohjelmistojen kehittäjän, ElevenLabsin, kanssa. Yhteistyö sisältää erityisesti Storytelin ydinmarkkinoille räätälöityjen tekoälyäänien kehittämisen ja tekoälyn avulla kerrottujen äänikirjojen tuotannon.

Uusi VoiceSwitcher-ominaisuus mahdollistaa parannetun personoinnin ja räätälöidyn kuuntelukokemuksen, joka palvelee kaikkia kuuntelijoita.

Tekoälylukija täydentää kuunteluelämystä

Vuonna 2022 perustettu yhdysvaltalainen ElevenLabs on nopeasti kasvanut yhdeksi johtavista tekoälypuheteknologian tutkimusyrityksistä, joka kehittää vakuuttavinta tekoälypuheteknologiaa julkaisijoille ja sisällöntuottajille.

Storytelin mukaan kumppanuus ElevenLabsin kanssa korostaa Storytelin tunnustusta generatiivisen tekoälyn ja synteettisten äänien edistymisen potentiaalista ja yrityksen pyrkimyksestä ottaa johtava asema tekoälykerronnassa täydentääkseen luonnollista äänikirjojen lukemista.

”Olemme ylpeitä ja innoissamme päästessämme monivuotiseen sopimukseen ElevenLabsin kanssa. Tekoälykerronnasta on tullue entistä kehittyneempää ja monipuolisempaa, joten Storytel haluaa tarjota asiakkailleen enemmän valinnanvaraa ottamalla käyttöön tämän luokkansa parhaan ratkaisun räätälöidäkseen asiakkaiden kuuntelukokemuksen mahdollistamalla laajemman äänivalikoiman”, keroo Johan Ståhle, Storytelin tuotejohtaja.

”Lisäksi synteettinen kerronta mahdolistaa merkittävien kustannussäästöjen saavuttamisen sekä julkaisijoille että meille itsellemme, mikä mahdollistaa entistä rikkaamman ja monipuolisemman äänikirjavalikoiman yhä useammissa genreissä”, Ståhle jatkaa.

Ensin Ruotsi ja Tanska

Storytelin yhteistyö ElevenLabsin kanssa käynnistyy kesällä 2023 VoiceSwitcher-ominaisuuden käyttöönotolla valituille englanninkielisille äänikirjoille. Ennen vuoden loppua Storytel aikoo laajentaa tuen toiminnolle ruotsalaisille ja tanskalaisille kuuntelijoille.

VoiceSwticherin avulla Storytelin käyttäjät voivat saumattomasti vaihtaa lukijan tekoälylukijoihin, jotka täydentävät palvelun vahvaa luonnollista ihmiskerrontaa. Kokeilun jälkeen Storytel aikoo laajentaa VoiceSwitcher-toiminnallisuuden myös muille markkinoille, kuten Suomeen.

Syventääkseen yrityksen sitoutumista tekoälyalalla, Storytel on sitoutunut strategiseen sijoitukseen ElevenLabsin meneillään olevalla rahoituskierroksella.

”ElevenLabs on innoissaan yhteistyöstä Storytelin kanssa, joka on niin selkeäsi intohimoinen tuodakseen maailman parhaat äänitarinat maailmalle. Yhteisenä tavoitteename on ylittää rajoja, ja pyrimme mullistamaan julkaisijoiden ja sisällöntuottajien työn tehostavilla tekoälyratkaisuilla. Äänikirjan kertomisen taito piilee kerronnan voimassa, joka muokkaa tapaa, jolla tarina koetaan. Yhteistyössämme Storytelin kanssa huippuluokan synteettiset äänet tarjoavat käyttäjille mahdollisuuden personoida kuuntelukokemustaan enemmän kuin koskaan aikaisemmin”, sanoo Mati Staniszewski, ElevenLabsin toimitusjohtaja.

Miten tekoälyn käyttö vaikuttaa äänikirjojen kuuntelijoihin?

Storytelin tiedotteen ja VoiceSwitcher-teknologian nimen perusteella, tekoälyn käyttöönotto vaikuttaa äänikirjojen kuuntelijoihin vain siten, että heillä on halutessaan mahdollisuus vaihtaa äänikirjan kuunteluelämys aidosta ja oikeasta lukijasta tekoälyn tuottamaan lukijaan. Ilmoitus ei tarkoita sitä, että Storytel olisi korvaamassa äänikirjojen lukijat kokonaan syntetisoidulla puheella.

Tekoälyn ja puhesynteesiteknologian huima kehitys tulee ennen pitkää ja väistämättä johtamaan äänikirjojen lukijoiden ja ammattilukijoiden uudelleenmääritykseen, koska synteesiteknologia tuo kustantajille säästöjä ja nopeuttaa äänikirjojen julkaisemista.

Vaikka itse kuuntelen tällä hetkellä mieluummin ihmisen tuottamaa ääntä, voisin hyvinkin kuvitella vaihtavani kertojan äänen toiseen, silloin kun äänikirjan lukijan ääni ei miellytä.

Viekö generatiivinen tekoäly äänikirjan lukijoiden työt?

Generatiivisen tekoälyn ja puhesynteesiteknologian nopea kehitys on luonut spekulaatiota monien ammattien, mukaan lukien äänikirjojen lukijoiden, tulevaisuudesta. Kysymys siitä, viekö tekoäly äänikirjan lukijoiden työt, on monimutkainen.

Vaikka tekoälypohjaiset synteesiteknologiat ovat kehittyneet huomattavasti ja voivat tuottaa ihmismäistä puhetta, ne eivät vielä vastaa ammattinäyttelijän tai -lukijan vivahdeikasta ja emotionaalista ilmaisua. Monet äänikirjojen kuuntelijat arvostavat ihmisen tuomaa persoonallisuutta, tunnetta ja aitoutta.

Vaikka äänikirjapalvelut, kuten Storytel, tuovat nyt markkinoille puhesynteesillä tuotettua kerrontaa, ne perustuvat edelleen aidon äänikirjan lukijan luentaan.

On todennäköistä, että tekoäly ja ihmiset työskentelevät tulevaisuudessa rinnakkain, kukin tuoden omat vahvuutensa äänikirjojen maailmaan.

Kuunteletko mieluummin ihmislukijan vai tekoälyn lukemaa tekstiä?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...